Det amerikanska skolsystemet är knas

På tal om disciplin och förra inlägget, så vill jag bara erkänna att jag inte riktigt blev så mycket bättre på det då, med tanke på att en paus och fika med Alin innebar 6 timmar med inkluderad shopping, så jag var hemma nio på kvällen haha =) Handlade två par träningsbyxor på Adidas, så jag är även tusen spänn fattigare.

 

Men jag satt i alla fall uppe länge och pluggade i fotografiboken och ligger steget före.  Ska verkligen försöka göra allt för att inte halka efter bara för att jag är så lat som jag är, men jag är ju lite halvkass på framförhållning när det kommer till att plugga. Men som min kära vän Annika sa, så är det ganska svårt att ställa om sig från arbetsliv till student, när det var 6 år sedan man gick i skolan.  Men kan Ankan så kan jag =) Vi höll ju ihop hela grundskolan, i vått o torrt. Planerade vad vi skulle säga på utvecklingssamtalen med fröken Maria eller skatboet Ingrid, när vi visste att vi skulle få skit pga varandra haha =) Nostalgi… =)

 

Det finns så jäkla mycket att säga om USA:s skolsystem, men för att summera åsikterna så kan man säga att det suger. Lektionerna i sig är säkert jättebra, jag menar skolan har bra rykte och jag får säkert en bra utbildning, men det betyder ju inte att man måste gilla hur saker o ting styrs, eller hur de försöker hjärntvätta en till att studera mer än man egentligen måste. För att här är det verkligen så att folk tycker att man måste ha minst en AA Degree, dvs två års studier på college som innebär att man även måste ta klasser i engelska, matte, historia mm, en sk General Education, utöver de ämnen man faktiskt vill läsa o specialisera sig på.  Sen är det ju efter de två åren som det är meningen att man ska göra en transfer till ett universitet, t ex UCLA så att man kan få en Bachelor eller Master Degree. För att komma dit måste man alltså först ha en AA Degree.

 

Man kan då om man vill vara lite rebellisk och inte rätta sig efter det systemet som innebär att man har över miljonen i skulder när man är klar efter 30, också ta ett certifikat i det man vill läsa och bespara sig både tid och pengar. Som exempelvis Malin som läser Fashion, hon kan ta alla fashion-kurser och hoppa allt crap och få ett certifikat. Nu vet jag inte exakt vad jag vill ha för utbildning än, så jag vet inte helt vad jag ska satsa på, men det är ju det jag är här för att ta reda på… förhoppningsvis =)
Eller som syrran, du hade kunnat ta certifikat i Interior Design exempelvis.  Jag tror man får lika bra jobb för det, speciellt i Sverige. De skiter väl i om man ägnade 1-2 år utav de 4-6 åren, för att få en bachelor eller master, till att läsa engelska, amerikansk historia och matte, när du inte behöver det i praktiken. Men visst, det ser ju fint ut på papper, men praktik och få in en fot i branschen och personlighet med faktiska kunskaper i det du inriktat dig på, är ju det jag hade kollat på om jag var arbetsgivare. Håller nån med?

 

Det här är ett ämne som kommer upp ganska ofta nuförtiden, men man blir ju SKITSUR när man inser att man försöker luras in i system som är helt värdelösa, bara för att detta landet är så konservativt och helt överdrivet. Det hade ju kunnat gå att skriva en hel uppsats om detta o gå in på detaljer, men det ska jag hoppa för att skona era förvirrade hjärnor =)

 

Idag är det torsdag o jag är helt inne i mina studier. Har fyra lektioner idag, o ska plugga massor emellan och efteråt. Det är som tur är kul o intressant eftersom jag läser ämnen jag tycker är kul, men det är rätt tungt med sida efter sida med massor av text och djupa analyser på engelska, som i t ex Filmvetenskapen som jag satt och ploga genom igår i flera timmar. Jag behöver längre dygn!! Jag är helt för 30 timmars dygn, det är exakt vad jag skulle behöva med tanke på att jag alltid lägger mig sent.

 

Så här ser mitt schema ut. KIN PE 10/17 är alltså träningen =)


Kommentarer
Postat av: Sandra

Kul att läsa lite mer om skolan faktiskt. Blev dock en aning förvirrad, kan man inte läsa på universitet om man inte först har läst 2 år på college?? Det låter ju mysko för utländska studenter, men aja. Jag ska söka in till skolan nu snart så vi får ta ett snack i helgen om allt tycker jag. Ska faktiskt söka in till 2-3 andra också, har hittat 1 som ska vara SKITBRA!!! i australien, men men... tror ganska säkert att det blir LA... känns som det skriker mitt namn på något sätt! =)

2009-02-27 @ 09:15:17
URL: http://www.metrobloggen.se/Sanca
Postat av: Mammis

Ja, det låter ju lite knepigt. Men som sagt ska man arbeta i Sverige så behövs det nog inte, men kanske om man ska satsa internationellt....

Jag längtar tills jag kommer ner och hälsar på :)

Puss o Kram

2009-02-28 @ 12:51:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0